Kojanlahti – kylä Juojärven kainalossa

Kojanlahden kylän virallinen nimi on Juojärven kylä. Asustusta Kojanlahden alueella on ollut 1500-luvulta alkaen.  Kylän alueet levittäytyvät Juojärven rannoille ja lähistön suurimpiin saariin. Laajat peltoaukeat mäkisine reunametsineen ovat hallinneet kyläkuvaa aina 2000-luvulle saakka.

Nykyisin kyläläiset ja kesänviettäjät kokoontuvat vanhalle kyläkoululle, Villa Rysseliin pelaamaan, nuotiokahville tai muuten vain kuulumisia vaihtamaan ja maailmanmenosta rupattelemaan. Koululla pidetään myös kylän yhteisiä juhlia.
Satama

Kojanlahden venesatamasta avautuu näkymä Honkaselälle, eräälle Juojärven suurimmista selkävesistä. Sataman vieressä on erinomainen yleinen uimaranta.Juojärvi

Juojärvi – kirkasvetinen maakuntajärvi

Juojärvi, Pohjois-Savon maakuntajärvi, on karun kaunis muinaisjärvi jylhine kalliorantoineen, hiekkapoukamineen ja saarirykelmineen. Suurimmat järvenselät yhtyvät horisontissa taivaan sineen.
Järvellä pesivät lokkien, kuikkien, rantasipien ja sorsien lisäksi myös kalasääsket ja laulujoutsenet.

Järven vesi on kirkasta ja puhdasta. Juojärvi onkin todettu erääksi Suomen kirkasvetisimmistä järvistä. Juojärvessä polskivat hauen, siian, kuhan ja perinteisen pikkukalan lisäksi myös järvitaimen ja järvilohi. Sinnikkäällä onkimisella tai virvelöinnillä voi pyydykseensä saada hyvänkokoisen vonkaleen. Verkkokalastusta Juojärvellä harjoitetaan ympäri vuoden.Savenkaita – kuikkien ja joutsenten vesillä

Kojanlahden kylällä kimmeltävä Savenkaita on pieni, hiesupohjainen ja lähteinen järvi. Savenkaidan vesi lämpenee ja kylmenee nopeasti säävaihteluiden mukaan. Järvi mataline, runsaskasvustoisine lahdelmineen on monien vesi- ja kosteikkolintulajien suosiossa.

Keväisin ja syksyisin järvelle kokoontuvat alueella pesivät joutsenet. Kurjet astelevat rantapelloilla ja heinäsorsat ja tavit uiskentelevat perhekunnittain ruovikoissa. Vanhan kansan ennuslinnut, kuikat, ennustavat kesäaikaan sadepäivät lentämällä Juojärveltä Savenkaitajärvelle sadetta pitämään aina paria päivää ennen matalapainetta. Kalamiehille ja -naisille Savenkaita antaa hyvin onki- ja virvelikalaa; suurimmat Savenkaidasta saadut hauet ovat olleet lähemmäs kymppikiloisia.
Joutsenet JuojärvelläIlta-aurinko Mustassa lahdessa

Välilaksi

Väliniemen kainalossa, piilossa Välilaksin perällä, siintää Mustanlahden pohjukka. Lahdelman kupeessa on pieni niemeke, jolla Kuikkalahden mökki sijaitsee. Järvi ympäröi mökin pihapiiriä kauniisti lännen ja etelän suunnalta.

Aivan saunarannan kohdalla, noin sadan metrin päässä laiturilta, kohoaa aalloista pieni kalliosaari, jossa kasvaa vuosien kumaraan painama mänty. Luoto on palvellut isännän kahvipaikkana, kun hän nuorukaisena oli talvisin läheisellä Kojanniemellä metsätöissä.